Kako napraviti prirodni šampon za sjajnu i zdravu kosu!

Neka vaša kosa blista prirodnom lepotom uz ovaj jednostavan recept za prirodni šampon koji će je osvežiti i nahraniti bez štetnih hemikalija.

Svi smo navikli na kozmetiku koja je puna hemikalija i koja daje odmah vidljiv efekat regeneracije ali kratkotrajan. Prelazak na prirodne šampone za početak neće biti lak, ali ono što ćete dobiti je vredno truda. Potrebno je malo vremena da se kosa i vlasište naviknu na prirodne sastojke koji nisu agresivni. Redovnim pranjem kose sa prirodnim šamponom, vaša kosa i vlasište će povratiti ravnotežu prirodnih masti i ulja. Kako koža glave stvara sopstveno ulje, doprineće da vaša kosa bude glatka i sprečiće isušivanje i lomljenje kose.

https://buditelepi.com/struktura-kose-sve-sto-treba-da-znate-kako-bi-vasa-kosa-bila-zdrava-i-brzo-rasla/

Potrebno je:

 • 1 šolja destilovane vode
 • 1 šolja tečnog kastil sapuna (to je baza za šampon i može da se kupi kao potpuno prirodna osnova bez mirisa)
 • 1 kašičica bademovog ulja
 • 1 kašičica kokosovog ulja
 • 10-15 kapi esencijalnog ulja (lavanda, citrus, ruzmarin, nana)

Uputstvo:

 1. Zagrejte destilovanu vodu u šerpi dok ne proključa. Sklonite sa ringle.
 2. Dodajte tečnu bazu sapuna u vrelu vodu i dobro promešajte da se sjedini.
 3. Dodajte bademovo i kokosovo ulje i nastavite mešati dok se ne sjedini.
 4. Kada se smesa malo ohladi, dodajte esencijalno ulje i ponovo dobro promešajte.
 5. Sipajte šampon u praznu bočicu.
 6. Prirodni šampon je spreman za upotrebu

Pre upotrebe promućkajte šampon jer se ulja mogu odvojiti od vode. Šampon se koristi kao i svaki drugi šampon. Nanesite na mokru kosu, umasirajte u vlasište i temeljno isperite. Pošto je ovaj šampon prirodan i ne sadrži hemikalije, potrebno je malo vremena da se kosa navikne na novu formulu, kao što sam pojasnila na početku teksta. Takodje imajte na umu da prirodni šamponi ne stvaraju veliku količinu pene jer ne sadrže hemikalije i sredstva za penjenje, što znači da su bez sulfata. I važna činjenica je da količina pene ne utiče na efikasnost u čišćenju kose i vlasišta. Moj savet je da kosu možete slobodno šamponirati tri puta u toku jednog pranja kose, kako bi postigli najbolji efekat.