Kako piti i pripremiti čaj

Interesantno je da postoji mnogo načina za uživanje u čaju. Čaj nije samo zdrav napitak, već njegov raznolik ukus može da vam pruži mnogo načina da se opustite i uživate.

Važno je znati koju vrstu čaja pripremate i kako da ga poslužite. Na primer, ako želite da poslužite topli čaj, osnovno pravilo je da znate da samo crni i biljni čajevi mogu da podnesu vrelu ključalu vodu. Za bilo koji drugi čaj poput zelenog ili belog, potrebna je hladnija voda kako listovi ne bi izgoreli i stvorili gorak ukus. Zeleni ili beli čajevi se piju bez mleka i šećera, jer imaju mnogo nežniju aromu i ukus.

  1. Prvo i osnovno pravilo, uvek koristite svežu vodu jer utiče na ukus čaja. Probajte različite vrste flaširane izvorske vode i odaberite onu koja vam daje najbolji ukus.
  2. Obratite pažnju na vreme delovanja filter kesice ili čaja. Određene vrste čaja postaju gorke kada se predugo ostave u vodi.
  3. Dodajte mleko, med ili limun. Popodnevni čaj i engleski čaj pije se isključivo sa mlekom.
  4. Izbegavajte vrlo hladan ili jako vruć čaj. Čaj menja ukus kada se ohladi. Optimalna temperatura za piće je oko 60 stepeni Celzijusa.
  5. Hladno spremanje čaja isto može postati uživanje sa puno ukusa. Sipajte oko 1-2 kašike čaja i prelijte sa 1-1,5 l mlake vode. Ostavite da odstoji u frižideru preko noći. Čaj će dobiti potpuno novi ukus bez gorčine.
  6. Napravite kutak gde ćete uživati dok pijete čaj. Dekorišite ambijent, poslužite čaj na poslužavniku uz neko lepo cveće, kolačić, mini kroasan, sipajte ga u svoju omiljenu šolju. Uz sve to, ako još imate vremena da pročitate knjigu, pijenje čaja će postati magija.

Mali bonton ispijanja čaja

Sve što radite treba da bude sa stilom. U daljem tekstu ću spomenuti neke osnovne stvari, koje treba da poštujete kako bi pijenje ovog napitka postalo još veće zadovoljstvo.

U privatnoj kući čaj se pije u dnevnoj sobi za niskim stolom. U hotelima se može služiti za višim trpezarijskim stolom. Ispravno je sipati svaku šolju čaja jednu po jednu. U svaku šolju, kada sipate čaj, poslužite gosta, a zatim nalijte sledeću šolju. Ako je potrebno, koristite cedilo za čaj. Mleko i šećer se prenose i svako dodaje sebi po želji. Mleko se dodaje posle prelivanja čaja, nikada pre. Šećer se dodaje posle mleka. Čaj se meša pomeranjem čajne kašičice u smeru napred-nazad ili gore-dole. Izbegavajte velike kružne pokrete mešanja čaja. Kašičica se postavlja uzdužno uz zadnju stranu tanjira.

Dok pijete čaj, sedite uspravno i raširite salvetu u krilo. Držite šolju za ručicu i prinesite je ustima. Izbegavajte da se naginjete dok pijete čaj. Nikada ne držite šolju u rukama, samo za ručicu, i izbegavajte podizanje malog prsta dok pijete. Popijte male gutljaje. Ako je čaj vruć, ne duvajte da biste ga ohladili. Šolja se stavlja na tanjir posle svakog gutljaja. Obično se popiju dve šolje čaja. Jedna nije dovoljna a tri su previše. Kada se ritual završi, ostavite salvetu rasklopljenu, levo od mesta postavljanja. Nemojte je presavijati ili ostavljati na stolici.

Napravite sebi ugođaj i uživajte u ispijanju čaja. Lepotu života možete osetiti u malim svakodnevnim stvarima. Pijenje čaja osim što je zdravo, može postati i magični ritual koji ćete svakodnevno upažnjavati.