Struktura kose-sve što treba da znate kako bi vaša kosa bila zdrava i brzo rasla

Ako ste mislili da vaša kosa služi za ukras i štiti glavu od spoljašnjih uticaja, varate se. Ona pokazuuje i zdravstveno stanje vašeg tela. Ovaj članak će vam pomoći da saznate strukturu dlake i životni ciklus dlake, kako bi bolje održavali kosu i sprečili opadanje.
Svaka žena želi da ima bujnu i sjajnu kosu. Kosa je  oduvek bila simbol privlačnosti. Problemi sa kojim se borimo je opadanje kose, ispucali krajevi, suva lomljiva kosa koja gubi sjaj,… Da bi pronašli rešenje moramo da nadjemo uzrok problema.Kosa se sastoji od vode, masti, minerala, pigmenata i njaviše od proteina koji se zove keratin. Keratin nastaje razgradnjom aminokiselina iz proteina koje unosimo hranom.

Struktura dlake:

Struktura dlake

Kutikula-površinski sloj kose koji štiti unutrašnju strukturu dlake. Kutikula se sastoji od izumrlih rožnatih ćelija koje su postavljene ka vrhu dlake kao kod šišarke. Kada su ljuske usko pribijene i isprepletene kosa je zdrava i sjajna. Medjutim ako dodje do otvaranja ljuske, usled spoljašnjeg uticaja ili hemijskog oštećenja, kosa postaje krta i bez sjaja.

Korteks-srednji sloj dlake, daje snagu kosi i sadrži pigmente koji daju kosi boju.

Medula– prisutna je samo kod zdrave i jake kose.

Folikul dlake
(koren dlake)
Folikul je živi deo kose koji se nalazi ispod površine kože. Sastoji se od matičnih ćelija, krvnih sudova, koji su zaslužni za rast kose. Folikul se takodje hrani sebumom a proizvodi ga lojna žlezda i od njega zavisi elastičnost kose. Sada kada znamo strukturu i gradju dlake, objasniću vam šta je potrebno kosi da bi bila lepa i zdrava. Da krenemo od ishrane. Kosa se hrani putem krvi. Da bi ojačali kosu potrebno je da unosimo vitamine. Gvoždje je potrebno za rast kose. Gubitak i suvoća kose najčešće je uzrok anemija, usled nedostatka gvoždja. Vitamin C pomaže da telo apsorbuje gvoždje. Kompleks vitamina B je isto važan za čvrstoću i elastičnost. Cink je potreban ćelijama i ravnoteži hormona, posebno kod žena. Disbalans hormona može biti glavni faktor kod gubitka kose. U kombinaciji sa vitaminima koriste se šamponi i losioni na bazi mente koji imaju efekat hladjenja i podstiču cirkulaciju. Tada krvni sudovi imaju veću prokrvljenost i bolji unos hranljivih matrerija u dlaci. Masaža glave ima isti efekat.

Spoljašnji faktori su isto uzrok oštećenja kose. Vetar isušuje kosu kao i sunčevi zraci. Kosu tada štitimo sa šamponima i maskama koji sadrže u sebi filter za UV zračenje.

Hemijsko oštećenje kose je najčešće. Smanjite upotrebu hemijskih proizvoda. Farbajte se sa blažim bojama, izbegavajte blanš ili ako ste pristalica svetlih nijansi pravite veći razmak izmedju tretmana. Koristite šampone bez sulfata, maske za kosu sa proteinima.

Fizičko oštećenje je preterano češljanje suve kose. Mokru kosu raščešljavamo četkom od vrhova prema korenu i nanosimo obavezno preparat za termo zaštitu. Fen, presa i figaro isto spadaju u ovu grupu, zato je bitna termo zaštita kose. I na kraju za zdravu kosu je potrebno redovno skraćivanje krajeva koji se lome. Usvojite ova pravila, negujte i volite svoju kosu.