Vežbe za disanje- disanjem do fizičkog i mentalnog zdravlja i budjenje vitalne energije

Vežbe disanja

Život je apsolutno zavistan od disanja koje možemo smatrati najvažnijom funkcijom ljudskog organizma. Osim toga što nam disanje omogućava održavanje života, ima važnu ulogu u procesu revitalizacije, odnosno akumulacije vitalne energije i njene preraspodele u ljudskom organizmu.

Prvenstveno je važan pročišćavajući efekat koji nudi svesno kontrolisano disanje. Kada je krv pravilno izložena udahnutom vazduhu, započinje proces uništavanja odredjenih nečistoća. Kiseonik se raznosi u sve delove tela i jača ih. Kiseonik je neophodan u procesu sagorevanja unete hrane, i zato će neispravno disanje uticati na pravilno varenje.

Energija se nalazi svuda, pa prema tome i u vazduhu u najslobodnijem obliku. Kako želimo da praktikujemo vežbe kontrolisanog disanja, trebamo biti svesni da pažnju usmerimo ka energetskim centrima, posebno na oblast solarnog pleksusa.

U ovoj tehnici udiše se kroz nos, a izdiše na usta. To povećava razliku potencijala i ubrzava postizanje željenog rezultata.

Disanjem se pospešuje izbacivanje toksina iz tela

Vežba br. 1

Noge i butine neka budu priljubljene jedna uz drugu. Udahnite kroz nos dok ispružene ruke podižete iznad glave. Izdahnite snažno kroz usta uz istovremeno spuštanje ruku naniže. Ovo ponovite tri puta. Olabavite telo i pažnju usmerite na kičmu. Potom trebate malo odmoiti a onda trebate uraditi drugu seriju od tri udisaja i tri izdisaja. Siguran znak da ste dobro uradili vežbu je da se osećate osnaženo i osveženo. To je rezultat cirkulacije životne energije.

Vitalna energija

Vežba br. 2

Predhodnoj vežbi kao kontrast sledi vežba sa razmaknutim stopalima. Stopala treba da su razmaknuta u širini ramena, a ruke postavljene na kukovima, tako da celo telo bude u jednoj ravni. Počinjete izdisajem i zadrškom sa praznim plućima. Izdiše se kroz usta. Zatim, ne udišući, savijete se prvo napred pa nazad. Vratite se u uspravni položaj i udahnite kroz nos. Odmah nastavite drugo disanje. Zatim, ne udišući ponovite ceo ciklus. Uradite to tri puta i opustite se.

Pravilno disanje

Vežba br. 3

Noge priljubite jednu uz drugu. Udišite kroz nos i zadržite vazduh. Zatim rukama napravite sedam krugova tako da prolaze ispred tela. Kad stignete do sedmoh zamaha, izdišite prilikom spuštanja ruku u početni položaj. Posle toga udahnite i držite čvrsto stegnute noge. Ceo ciklus ponovite tri puta. Kroz ovu vežbu ćete osetiti cirkulaciju bioenergije.

Vežba br. 4

Stopala razmaknite u širini ramena, a ruke postavite na kukove. Laktovi neka budu u istoj ravni sa telom. U ovoj vežbi udišite kroz nos, savijajući se unazad, a izdišite na usta, savijajući se napred. Ovaj ciklus ponovite sedam puta. Radite polako u svom sopstvenom ritmu. Na kraju vežbe ostanite nagnuti napred izvesno vreme. Nakon toga se uspravite i opustite.

Zdrav organizam pun energije

Vežba br 5

U ovoj vežbi stopala su zajedno, noge i butine zategnute, a udiše se dok se ruke sa strane podižu naviše iznad glave. Izdisaj prati spuštanje ruku prema butinama. Ponovite to tri puta. Kod trećeg izdisaja zadržite dah. Kad su se ruke našle u visini ramena, treba da ste izdahnuli polovinu vazduha koji ste imali u plućima. Zadržite dah koliko možete da vas to ne napreže. Zatim, ruke polako spuštajte dole i istovremeno izdišite potpuno. Opustite se i pažnju usmerite na kičmu.

Ne treba da žurite, radite vežbe polagano. Po završetku ovih vežbi prepustite se telesnim senzacijama koje su nastale usled pokretanja vaše bioenergije. Upornijim vežbanjem ostvarićete kontrolu kretanja vitalne energije u svom telu.

Naše telo je stvoreno tako da se samo čisti od štetnih supstanci koje unosimo u njega, a pravilno disanje može pomoći telu u toj funkciji. Za izbacivanje štetnih supstanci iz tela je zadužen limfni sistem. Pravilno i duboko disanje pospešuje protok limfe, a samim tim se pospešuje i izbacivanje toksina iz tela. Rezultat je zdraviji organizam pun energije i elana.