Upoznajte lepotu Zlatibora-naselje Vodice i okolina

Mnogo puta sam čula komentare ljudi koji posete Zlatibor da nije ništa posebno. Slažem se, delimično, ako ste samo u centru Zlatibora. Zlatibor je itekako poseban i tajnovit. Dugi niz godina ga istražujem i uvek me iznova impesionira njegova priroda.

Vodice

Kada idete iz pravca Beograda, do Vodica dolazite magistralnim putem Beograd-Podgorica. Posle kružnog toka gde se desno skreće na „Zlatibor“ (koji svi posećuju) umesto desno, nastavite pravo. Posle 10km ugledaćete tablu na kojoj piše pravo Nova Varoš, desno LJubiš. Sidjite sa puta desno, i opet desno. I stigli ste na Vodice.

Vodice su mesto netaknute prirode i mira za čim žude svi koji žele da pobegnu od gradskih gužvi i buke. Zvuci prirode će vas dovesti u potpuno stanje mira i balansa a čistim vazduhom podmladićete sve ćelije u organizmu.

Kraj je okružen vrhovima Tornika, Čigote i Murtenice. Pašnjaci na brdima prikazuju raskoš kraja koji će vas ostaviti bez daha. Ispresecani su potocima reke Rzav i baš po tome je prepoznatljiv kraj.

U Vodicama imate sve što je potrebno za odmor. U samom centru imate prodavnicu koja je odlično snabdevena, kafić, restoran, autobusku stanicu, teren za košarku i fudbal, rentiranje bicikla i kvada.

Na samo par stotina metara od centra Vodica, nalazi se poznati kaubojski grad „El Paso City“. Prostrani tematski park posetiocima nudi niz atrakcija koje su podeljene u nekoliko ambijentalnih celina: Kaubojski grad, Indijnsko selo i Zlatiborski zaseok.

Na samo nekoliko kiometara nalazi se mala crkva brvnara, posvećena Svetom proroku Iliji. Crkva je dugačka svega 8 metara i široka 5 metara i pripada tipu najmanjih bogomolja. Vrata na zapadnoj strani su uradjena u drvorezu. Unutar crkve se nalazi ikonostas sa vrednim ikonama: Prestone ikone Presvete Bogorodice i Isusa Hrista.

U istoj okolini nalazi se Prerast, prirodni kameni most u narodu poznat kao Šupljica. Prerast je jedini takav geomorfološki objekat u zapadnoj Srbiji i nalazi se na listi nacionalnog geonasledja. Po svojim dimenzijama spada medju šest najvećih prirodnih kamenih mostova u našoj zemlji.

Kada se vratite u centar Vodica, put ispod nadvožnjaka vodi vas pravo u Ljubiš. U ovom selu je rodjen naš poznati dečiji pesnik, Ljubivoje Ršumović. Dok budete putovali do Ljubiša, uživaćete u beskraju pašnjaka, šuma i livada. Zbog ogromne površine prekrivene borovom šumom, ovo selo je poznato i kao carstvo crnog bora. Kroz njega protiče reka Ljubišnica na kojoj su izgradjeni ribnjaci pastrmke. U selu se nalazi hram posvećen svetima Konstantinu i Jeleni. U kraju imate široku ponudu domaće hrane i pastrmke.

Ako ste raspoloženi za avanturu, na istom putu nalazi se najveći ZipLine u Srbiji! Zipline u selu Ljubiš je posebna poslastica zbog nestvarno lepe prirode ovog kraja. Sajla spaja dva vrha iznad doline kojom žubori rečica. Pogled  je zaista spektakularan. Dužina zipline-a iznosi 550m,a visina 130m.

Mesto koje još želim na ovom putu da spomenem je Gostilje i čuveni vodopadi. Za ovaj obilazak preporučujem da odvojite više vremena kako biste sve obišli i uživali u božanstvenoj oazi. Jedinstvena prilika da vidite snagu i moć neukrotive prirode. Stene prekrivene mahovinom iz kojih izviru slapovi vode, zvuci vode i cele prirode prirediće vam potpuno novo i nezaboravno iskustvo.

Mnogo toga ostalo je još da zaokružite celu priču. Za sad je dovoljno da odlučite da posetite i sami istražite svoje omiljeno mesto na Zlatiboru.